What are you looking for?
2017-02-05

Панакота (Panna Cotta) класическа рецепта

Преди няколко месеца случайно опитах десерт Панакота в едно заведение и ми хареса адски много.В редките моменти, в които ми става скучно, реших да видя рецептата на това вкусно изкушение в нета, която се оказа много лесна и без нуждата от 35689 продукта.
Панакотата (panna cotta) е вид италиански десерт и името му се превежда като "варена сметана".Десертът представлява млечен крем, който може да се гарнира по различен начин - с шоколад, пресни плодове, карамел, сладко.Мой фаворит е сладкото от горски плодове или боровинки.Техният леко кисел вкус се страхотна добавка към панакотата.
Ето и рецептата за класическа ванилова панакота, която може да направи дори пълен лаик в кухнята като мен.Лично аз за първи път започнах да ползвам желатин точно с тази рецепта.

Нужни продукти:
200мл течна сметана (животинска поне 35%)
300мл прясно мляко
3 с.л захар
1бр ванилия на прах
1 пакетче желатин на прах

Първо да уточня защо в скобите съм написала животинска сметана и процента, защото с такава се получава най-вкусно и има лек маслен вкус, подобен на маскарпоне.Правих рецептата с обикновена сладкарска сметана (около 20-25%) и се получи, но вкусът не беше толкова богат, а някак блудкав.
Рецептата има вариации с кисело мляко вместо сметана, за да има лек вкус, но не съм пробвала.Така, че има предложения за всеки вкус.
Как се приготвя?
1.В тенджера смесвам прясното мляко, сметана и захарта.Слагам разбърканата на ръка смес на на умерено силен котлон да се загрее.Периодично разбърквам, за да не стане сместа на бучки и веднага щом заври я махам от котлона.Щом я махна от котлона добавям прахчето ванилия.
*Професионалистите слагат ванилия на шушулка.Ако решите да ползвате такава, се добавя още в началото към млякото и при сваляне от котлона шушулката се изважда.
2.В малка купичка разтварям желатина със студена вода.Ползвам този на Dr. Oetker, който набъбва за 2-3 минути.След това го слагам на водна баня, за да се втечни.(Вместо на водна баня може да се сложи на ниска степен в микровълновата печка, но е важно да не завира).
3.Накрая добавям течния желатин на тънка струя в топлото (не горещо) мляко и разбърквам.
4.Готовата смес разсипвам в купички (може и твърди силиконови форми) и слагам в хладилник да стегне поне за 4-5 часа.
Това е!
При изваждане от хладилника и сервиране гарнирам със домашно сладко от къпини или течен шоколад.За феновете на карамела, може и карамел.
Приготвянето ми отнема не повече от 20 минути, а посочената доза е достатъчна за 4 карамелени купички.
Отне ми повече време да напиша всичко, отколкото да приготвя десерта.Ще се радвам да споделите вашите любими десерти в коментарите и може да се пробвам да направя нещо ново и непознато.

Add your comment

  1. Здравейте!
    Прекрасна публикация и много достъпно написана рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за рецептата,задължително ще я пробвам за празниците.Светли Коледни празници❄️⛄

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделите дали сте останали доволни :) Весели и топли празници!

      Изтриване
    2. Екстра става! 💪👍👌

      Изтриване
  3. Благодаря и аз. Повтарям същото, като предходния коментар, а именно, че рецептата сте написали лесно и разбираемо. Благодаря и за приложените снимки на използваната сметана и желатин.

    ОтговорИзтриване


LATEST INSTAGRAMS